Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beachstart

Wasserstart

 

A Beachstart


Homokos tengerpart


A partról indulás (beach-start) elsősorban funboard-manőver, ugyanakkor igen hasznos módszer a tanulás kezdeti szakaszában is. Mivel elsajátítása nem okoz különösebb nehézséget, egyúttal közelebb visz a kisebb svert nélküli deszkákon, az úgynevezett funboardokon végzett manőverek elsajátításához, ezért már most, egy nagy deszkával is érdemes megtanulni.

A partról indulás módszere valójában a homokos tengerpartról származik, ahol a szörfös megragadja a deszkával összekapcsolt vitorlát, és az egész szereléssel együtt besétál a térdig érő vízbe, ott a szörföt vízre dobja, majd elegánsan fellép rá és elindul. A technikai kivitelezés hasonlít a rollerezéshez, ezért akár rollerstartnak is nevezhetnénk, bár ez a kifejezés a gyakorlatban nem terjedt el, ugyanúgy, mint ahogy nem jellemző nálunk a homokos tengerpart sem. Ezért a kellemesebb rész, a tengerparti séta kimarad, helyette megmarad a vízre szállás lépcsőről, köveken át, nádason keresztül, és még ki tudja milyen akadályok kerülnek a szörfős útjába hazai vizeinken.

Nos, miután bent állunk a vízben, következhet az indulás (beach-start).

A partról indulás akkor a legkönnyebb, ha a szörf a szélre merőlegesen áll, a szörfös a deszka szél felőli oldalán tartózkodik, a baumnál fogva kézben tartva a vitorlát fellép a szörfre és elindul. A művelet kb. annyi időt vesz igénybe, mint e sorok olvasása, megtanulni viszont az elméleti alapok ismerete nélkül több napig is eltarthat. Ellenben ha valaki lépésről lépésre követi az útmutatót, egy órán belül kielégítően megtanulhatja a műveletet.

Partról indulás lépésekben

1. A gyakorlatot térdig érő vízben kezdjük.

2. A baum fölött fogjuk meg az árbocot, és a vitorlát húzzuk fel a víz tetejére, majd a baumnál fogva emeljük ki a vízből.

3. Álljunk a szörf szél felőli oldalára (luv oldal}, és a deszkát fordítsuk félszélbe, tehát a szélre merőlegesen. Ha szükséges, perdítsük át a vitorlát úgy, hogy az a megfelelő irányba álljon. Ez a partról indulás alapállása.

- Alaphelyzetben tehát a hátunk mögül fúj a szél, a szörf luv oldalán állunk, az árboc ferdén a szél felé és hátra mutat. Két kezünkkel a baumot fogjuk, a vitorlát nem húzzuk be, hogy ne fogjon szelet.

4. Hátul lévő lábunkat tegyük fel a szörfre, kissé húzzuk be a vitorlát, s másik lábunkkal elrugaszkodva lépjünk föl a deszkára. A szörf azonnal elindul. Induláskor a rigget döntsük kissé előre, hogy a szörf orra ne forduljon szélbe! (Gyenge szélben érdemes háromnegyed szélbe állítani a szörf orrát, minek következtében a deszkára való fellépéskor kevésbé fordulunk szélbe.)

A későbbiekben próbálkozzunk másik irányból is, majd kissé mélyebb vízben gyakoroljuk a manővert.

 

 

Wasserstart

 

Aki funboardozásra adja a fejét, hamarosan rájön arra, hogy néhány alapmanőver tökéletes elsajátítása nélkül képtelenség felszabadultan szörfözni. Míg sekély vízben könnyen el tudunk indulni a beach-start (partról indulás) segítségével, mély vízben csakis a water-start (vízből indulás) jöhet számításba. Nincs tehát kibúvó, ezt meg kell tanulni. Szóval irány a mély víz, - kezdjük el a gyakorlást!

Vízistartot általában esés után, mély vízben hajtunk végre. - Kis térfogatú (80-100 liter) deszkák esetén nincs is más mód az elindulásra.
A vízből indulás első lépéseként kiemeljük a vitorlát a vízből - a szörf luv (szél felőli) oldalán tartózkodunk -, aztán fejünk fölé nyomjuk a vitorlát, ekkor a szél belekap és kihúz a vízből, aztán fellépünk a deszkára és elindulunk. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, ámde a gyakorlatban számos apró probléma adódik.

A vízistart elsajátítását 4-5 Bft. erősségű szélben kezdjük. A feladat végrehajtásához legalább 105 literes deszkára és mintegy 6,5 négyzetméteres vitorlára van szükség.

Rávezető gyakorlatok

A gyakorlást vállig érő vízben kezdjük. Először állítsuk a deszkánkat félszélbe. A luv (szél felőli) oldalon állva a vitorlát a baumnál fogva emeljük a fejünk fölé úgy, hogy a vitorla szelet kapjon. Ekkor az elkezd kiemelni a vízből. Kissé rugaszkodjunk el a talajtól, a hátul lévő lábunkat tegyük fel a deszka első és hátsó lábtartói közé és használjuk ki a vitorla emelő erejét. A vitorla tovább emel, de szinte bizonyos, hogy az első gyakorlatoknál a deszka szélbe fog fordulni. Ha újra visszaereszkedünk a vízbe és az árbocot a szörf orrának irányába döntjük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a szörf szélről lefelé (raumba) fordul. Döntsük az árbocot ellenkező irányba is. Ekkor a szörf szél felé fog fordulni (luvol). Tehát jól látható, hogy a kormányzás ebben a pozícióban is ugyanúgy működik, mint a vitorla álló helyzetében.

Rávezető gyakorlatok

Mélyvízben

A gyakorlat megkönnyítésére tegyük fel mindkét lábunkat a deszka peremére. Néhány kormányzási gyakorlat után a vitorlát toljuk el magunktól fölfelé és kissé a szörf orrának irányába, ekkor az szelet fog, és kiemel a vízből. A lényeg, hogy súlypontunk minél gyorsabban a deszka fölé kerüljön. Ne felejtsük el a vitorlát felszálláskor előre dönteni a deszka szélbe fordulásának kivédésére. Ha az eddigi gyakorlatok már megbízhatóan mennek, akkor próbálkozzunk mély vízben is.

Vízistart mély vízben

A vitorla kiemelése az eddigiekhez képest szinte megoldhatatlannak tűnik, mivel már nincs talaj a lábunk alatt, nincs honnan elrugaszkodni. Most érzékeljük csak igazán, mekkora a különbség a nyakig érő víz, és a mély víz között a vízistart szempontjából. A profiknak egy-egy esés után nem okoz gondot a vitorla kiemelése. Bárhogy is kerüljön az a vízbe, villámgyorsan felállnak, és már száguldanak is tovább. Kis türelemmel nekünk is menni fog ez, tehát nincs ok a csüggedésre.

A legnehezebb feladatra, a vitorla kiemelésére deszkánk farát hívjuk segítségül. Gyakorlásához imitáljunk egy esést. No, nem kell beleesni a vízbe, csupán a vitorlát engedjük le úgy, hogy az a szörf szél alatti oldalára (lee oldal) kerüljön, és az árboc a szörf oldalára nézzen. Erre azért van szükség, mert ebből a pozícióban tudjuk felhúzni legkönnyebben a szörf farára a baumot, ami a vitorla kiemelésének legpraktikusabb módja kezdők számára. Mindvégig ügyeljünk arra, hogy a szörfünk félszélben maradjon.

Tehát, húzzuk fel a szörf farára a baumot. Ezt a feladatot úgy is megoldhatjuk, hogy a deszka farát nyomjuk a baum alá. Fontos, hogy a baum vége kint legyen a vízből. Amikor elértük ezt a pozíciót, a vitorlát a luv oldalra áthúzva emeljük fejünk fölé. Ezt könnyedén megtehetjük, ha a baum fölött fogjuk meg az árbocot és miközben fejünk fölé nyomjuk a vitorlát, a másik kezünkkel kapaszkodunk a hátsó lábtartó pántba, így megakadályozzuk a szörf szélbe fordulását is. Ha minden rendben van, mindkét kezünkkel megragadva a baumot, kezdődhet a felszállás.

Először tegyük fel a hátul lévő lábunkat a hátsó lábtartó elé. Lábunkkal húzzuk magunk felé a deszkát, miközben az árbockézzel előre nyomjuk a vitorlát. Erre a manőverre azért van szükség, mert a deszka hajlamos szélbe állni Karjainkat behajlítva húzzuk fölfelé magunkat úgy, hogy az árboctalpat terheljük. Kiemelkedve a vízből vigyük súlypontunkat a deszka fölé.
Lépjünk fel másik lábunkkal is a szörfre, és döntsük előre a vitorlát, hogy megakadályozzuk a szélbe fordulást.

Váratlan helyzetek

Ha már kellőképpen begyakoroltuk a vízből indulást, még korántsem hihetjük magunkról, hogy a vízistart tudorai vagyunk. Szörfözés közben tapasztalhatjuk meg igazán, hogy vitorlánk milyen lehetetlen helyeteket vesz fel a vízben egy-egy bukás után. Ám bárhogy is essen a vitorla a vízbe, mindig el lehet érni azt a pozíciót, ahonnan tovább tudunk indulni.
A vitorla a szörfhöz képest alapvetően négy pozíciót vesz fel. Ha a vitorla a szörf (lee) szél alatti oldalára esik, két lehetőségünk van: Szerencsések vagyunk, ha a baum vége a szörf orra felé néz, mert akkor csak föl kell húzni a szörf farára a vitorlát, és már kezdődhet is a kiemelés. Persze, ha camberes vitorlával szörfözünk, akkor a cambereket rendszerint át kell pattintani a túloldalra. Ezt a latnik mentén a tenyerünkkel végezzük el, de vigyázzunk, nehogy átszakadjon a monofilm. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a baum vége a szörf vége felé mutat, de ez is megoldható, hiszen ha megemeljük a baum végét, a szél átfordítja a vitorlát a másik oldalára, és máris könnyebb helyzetbe kerülünk.

Más a helyzet, ha a vitorla a szörf luv (szél felőli) oldalára esik. Ha a pozíciója kedvező, akkor az árboc végénél megemelve a szél könnyen alákap, és kezünkkel a baum felé araszolva fejünk fölé emelhetjük a vitorlát. Amennyiben a vitorla fordítva esik a vízbe, akkor először itt is át kell fordítani.

Nagyméretű vitorlát luv oldalon meglehetősen nehéz kiemelni a vízből, főleg ha mély árboczsákkal rendelkezik és a szél sem elég erős. Itt kompromisszumos megoldásként a szörföt orránál fogva forgassuk át a vitorla alatt úgy, hogy a vitorla átkerüljön a lee oldalra, így már fel tudjuk húzni a szörf farára a riget, és kezdődhet a felszállás. Az átforgatást figyelmesen hajtsuk végre, mert a szörf orra a baum alól kibújva átszakíthatja vitorlánkat, különösen akkor, ha monofilmből készült. Az átforgatásnál keményen kell taposnunk lábunkkal, különben a hullámok visszaforgatnak. A mentőmellény (ami a szabályok szerint mindig kötelező) felhajtó ereje most is segítségünkre lehet. Ne lepődjünk meg, ha nem abba az irányba indulunk el, amerre szeretnénk, de ezzel most ne foglalkozunk, csak a vízistartra koncentráljunk.

Kifinomult technika

Haladók a vitorlát bármelyik oldalon kiemelik a vízből, függetlenül attól, hogyan esik az bele. Az igasághoz az is hozzá tartozik, hogy tapasztalt szörfösök kontroll alatti eséskor már úgy rendezik a szerelést, hogy a lehető legegyszerűbb legyen kiemelni a vitorlát vízből, és a legrövidebb idő (másodpercek) alatt tovább tudjanak menni. A versenyzők egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy perceket töltsenek el a vízből indulással.

Ezért, ha tudjuk irányítani az esést, a szörf luv oldalán maradjunk (pl. spin out), és a baumba kapaszkodva igyekezzünk fejünk fölött tartani a vitorlát. Az újra szelet fog és kiemel a vízből, így folytathatjuk utunkat. Ha erre nincs módunk (pl. slájdersturz), akkor a legfontosabb feladat mindig a vitorla árboc felőli részének szél felé fordítása, ugyanis csak ekkor emelhető ki a vitorla könnyen a vízből. Ha az árboc szél felé áll, függetlenül attól, hogy a baum vége merre néz, nyomjuk fejünk fölé a rigget, kerüljünk a szörf luv oldalára, és megkezdődhet a felszállás. Nem számít, hogy a baum vége merre mutat vagy a deszka melyik irányba néz, mert a vitorlát a fejünk fölött is átfordíthatjuk, illetve fordított vitorlaállással is felszállunk, és csak ezek után fordítunk vitorlát vagy váltunk irányt. A különböző kiemelési technikákat itt nem részletezem, hiszen ezen a szinten már mindenki saját módszert alakít ki a különféle helyetekre.
Ha elértük, hogy a vízistart nem okoz szorongást, aggódást, félelmet, szörfözés közben, akkor megérthetjük a szörf atyjának, Jim Drake nagyszerű mondását, mely szerint: A szörfözés vízistart nélkül olyan, mint az élet Mozart nélkül.

 

 

Forrás:windsurfing.hu