Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fordulás, perdülés, haladási irányok

svertkezelés, trapézhasználat

 

 
 
Klikk
            ide!!

Forduló gyakorlása a parton

Szörfünkkel alapvetõen két féle módon fordulhatunk meg. Széllel szemben (fordulás, vagy tackolás) és hátszélben (perdülés vagy hauzolás). E két alapvetõ manõver ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy bármilyen irányban meg tudjunk fordulni. A fordulást széllel szemben a Szörfsuli elsõ részében már részletesen tárgyaltuk, most gyorsítsuk fel kissé a manõvert.

Fordulás

Mindig széllel szemben hajtjuk végre, tehát szél felé vitorlázunk, és amikor a deszka teljesen szélbe fordult, akkor elölrõl megkerüljük a vitorlát, és elindulunk az új irányba.
Szörfversenyeken gyakran kell széllel szemben fordulni, ezért ezt a manõvert a legrövidebb idõ alatt kell végrehajtani.
A fordulást mi is felgyorsíthatjuk kellõ gyakorlással.
Elõször élesen vitorlázzunk szél felé, majd fogjuk meg az árbochoz közelebb esõ kezünkkel az árbocot, a vitorlát erõteljesen döntsük hátra, és húzzuk túl a szörf hossztengelyén. A szörfünk gyorsan szélbe fordul. Ekkor gyors mozdulattal lépjünk át a vitorla túloldalára, közben az árbocon cseréljünk kezet. Hátul lévõ kezünkkel kapjuk el a baumot, és döntsük elõre a vitorlát. A szörf orra ekkor gyorsan túlfordul, majd másik kezünkkel megragadva a baumot az árbocot elõre döntve befejezhetjük a fordulást, és ezek után folytathatjuk utunkat a másik irányba.

Perdülés vagy hauzolás

Ezt a manõvert hátszélben végezzük. Szörfünket elõször irányítsuk hátszélbe. Ehhez az árbocot döntsük elõre, ahogy fordul a szörf, a vitorlát egyre jobban nyissuk ki.

Klikk ide!! Klikk ide!!
Perdülés vagy hauzolás..

Amikor a szörf hátszélbe fordult, a vitorla teljesen merõlegesen áll a szörf hossztengelyére, a svert mögött kisterpeszben állunk. Ezen a holtponton tartva kell végrehajtanunk a vitorla átcsapását a másik oldalra. Vigyázzunk arra, hogy a szörf inkább forduljon kissé túl a széltengelyen, ellenkezõ esetben nem tudjuk átcsapni a vitorlát. Ezért az árbocot kissé tovább döntve a szörf orra túlfordul, ekkor az árbochoz közelebb esõ kezûnkkel megfogjuk az árbocot, és egy lendítõ mozdulattal a szörf orra felett a másik oldalra perdítjük át a vitorlát. Ezért is nevezzük ezt a manõvert perdülésnek. Miután a vitorla átperdült, az árbocon kezet cserélve fogjuk meg a baumot, és haladjunk az új irányba.
A hátszélforduló végrehajtása közben nagyon fontos, hogy vitorlánk mindvégig húzzon, tehát szelet kapjon, ellenkezõ esetben nem fog sikerülni a perdülés. A fordulást lábunkkal kissé felgyorsíthatjuk.

Különbözõ haladási irányok

Klikk ide!!

Félszél

Kényelmes félszéles-menet

Miután szörfünket már tudjuk kormányozni és minden irányba meg tudunk fordulni, fontos a haladási irányokkal is tisztában lenni.
A szörf haladási irányát mindig a szélhez viszonyítjuk. Így megkülönböztetünk negyed-, fél-, háromnegyed- és hátszeles szakaszokat.
A negyedszeles szakaszban széllel szemben vitorlázunk. A vitorlázónyelvben ezt kreutzolásnak vagy egyszerûen cirkálásnak hívják.

Klikk ide!!

Állítható árbocsín

Félszétben haladunk, ha szélre merõlegesen vitorlázunk. Széltõl lefelé haladva következik a háromnegyedszeles vagy raum szakasz. Ebbe az irányba haladva érhetjük el a legnagyobb sebességet. A széllel azonos irányba haladva hátszélben vitorlázunk. Ez az irány a legkevésbé kényelmes és meglehetõsen lassú. Általános szabály, hogy az árbocsínben az árboc kreutzban elõl, félszélben középen, raumban hátul legyen.

A svert kezelése

Menet közben iránytól függõen állítani kell a svert állásszögét. Ez nagymértékben befolyásolja a szörf menettulajdonságait.

Klikk ide!! Klikk ide!!
Kreuz Félszél
Klikk ide!! Klikk ide!!
Raum Siklás

A korszerû szörfön a svert felsõ része olyan kialakítású, hogy azt lábunkkal is könnyedén kezelhetjük. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy széllel szemben mindig szükséges a svert használata, mert csökkenti az oldalcsúszást, ezért élesen tudunk szél felé haladni. Félszéttõl lefelé egyre kisebb svertállás szükséges, síkfásban egyáltalán nem használunk svertet, ott a szkeg veszi át a svert szerepét. Hátszélben és hauzoláskor kifejezetten akadályozza a mozgást a leengedett svert.

Trapéz

Fejlõdésünk érdekében egyre erõsebb szélben kell szörföznünk. Az erõs szélben a karjaink és vállaink gyorsan elfáradnak, ezért használjunk trapézt!
Trapézolásnál a baumról lelógó kötélbe akasszuk be a trapézkampót, így a testsúlyunkkal ellensúlyozni tudjuk a vitorla húzását.

Klikk ide!!

A trapéz beakasztása

Klikk ide!!

Trapéz-gyakorlat

Tanulók számára kezdetben gondot okoz a trapéz ki- és beakasztása, ezért számukra tanuláshoz a deréktrapézt ajánlom. Az sem mindegy, hogy hova kötjük fel a trapézzsinórt. A trapézkötél ideális helyét a következõképpen határozhatjuk meg. Gyenge szélben a vitorlát tartsuk meg a baumnál fogva, és keressük meg azt a pontot, ahol egy kézzel is könnyen egyensúlyban tudjuk tartani a rigget. Ez a hely a vitorla baumra vetített súlypontja. Ettõl a ponttól jobbra-balra egy araszra kössük fel a baumkötelet. A kötél hossza akkor megfelelõ, ha a rigget enyhén behajlított karral függõlegesen tudjuk tartani.
Ha ön a gyakorlatokat biztonsággal meg tudja csinálni 4-5 Bft. (20-40 km/ó) erõsségû szélben, akkor funboard osztályba léphet!

 

Forrás:windsurfing.hu